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220(1) An employer shall ensure that powered mobile equipment manufactured on or after 
January 1, 1974 is equipped with a rollover protective structure that meets the minimum safety 
requirements of CSA standard B352-M1980, "Rollover Protective Structures (ROPS) for 
Agricultural, Construction, Earthmoving, Forestry, Industrial, and Mining Machines".  
 
Question:  
Do we need ROPS and seatbelts on a lawn tractor, 4-wheeler or other amphibious vehicle?  
 
Answer: 
Powered mobile equipment is defined as  “self-propelled off-highway equipment used for 
construction, mining, agriculture, forestry and other purposes and includes front-end loaders, 
dozers, backhoes, excavators, skidders, forwarders, tree-harvesters, scrapers, compactors, 
rollers, graders, agricultural tractors and industrial tractors, but does not include industrial lift 
trucks or mobile cranes.”  

 
According to our definition, 4-wheelers or other amphibious vehicles are not powered mobile 
equipment, therefore they are not required to meet section 220(1). However, according to the 
Occupational Health and Safety Act, an employer must take every reasonable precaution to 
ensure the health and safety of all its employees, including those who operate or ride on such 
vehicles. Therefore, the employer, in conjunction with the JHSC or the health and safety 
representative, should analyze whether there is a risk of overturning. Factors, including but not 
limited to slope, terrain, speed of travel, and loading should be considered. If a risk of 
overturning is determined, ROPS and seatbelts should be provided. If the equipment cannot 
support ROPS, then it should not be operated if there is a risk of overturning.  
 
A lawn tractor would be considered powered mobile equipment and would therefore be 
required to meet section 220(1). However, lawn tractors do not meet the scope of the CSA 
standard, which applies to agricultural, construction, earthmoving, forestry, industrial, and 
mining machines. Therefore, the lawn tractors are also not required to have ROPS. But again, 
due to the employer’s responsibility, an analysis to determine if there is a risk of overturning 
should be performed in conjunction with the JHSC or the health and safety representative. 
Factors, including but not limited to, slope, terrain, speed of travel, and loading should be 
considered. If a risk of overturning is determined, ROPS and seatbelts should be provided. If 
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the equipment cannot support ROPS, then it should not be operated if there is a risk of 
overturning. 


